Nem Mosogat

Edénytakarékos verbóz főzőcskéző oldal zöldeknek, kékeknek, sárgáknak és a többieknek is. Mosogatógépesek kíméljenek!

A nemmosogatás három törvénye

  1. Amint az étel elkészült, nem szabad mosogatnunk vagy tétlenül tűrnünk, hogy más mosogasson el helyettünk.
  2. Ha lehetőségünk van rá minél több edényt el kell mosogatnunk, kivéve ha ez az első törvény előírásába ütközik.
  3. Amennyire lehet finom és ehető ételeket kell létrehoznunk, amennyiben ez nem ütközik az első vagy második törvény bármelyikének előírásaiba.

Rakott tészta

2011.05.30. 18:59

SztupY

Hozzávalók: 1kg szimpatikus darált hús, 1kg szimpatikus tészta, 2 fej vöröshagyma, 350g szeletelt konzerv gomba, fűszerek (legyen legalább: só, bors, oregano, esetleg akármilyen előre elkészített pác), 1 doboz paradicsomszósz, olaj, reszelt sajt
Eszközök: Pataki natúr tál (vagy két, legalább 5 literes edény), 1 kb. 10 literes edény, Wok (vagy egy nagyobb serpenyő), vágódeszka, 1 éles kés, 1 fakanál, 2 tompa kés, 2 villa, 2 lapos tányér, tűzhely, sütő

Kalandozásunkat egy egyszerűen elkészíthető étellel, a rakott tésztával kezdjük. Mivel ez az első ételünk, ezért kicsit verbózak leszünk az elkészítésének leírásával.

Sütőben sütött ételekhez célszerű beszerezni egy Pataki natúr tálat, mert a helyettesítéséhez használható tepsiket és edényeket sokkal nehezebb takarítani, míg a natúr tálnak megvan az a nem ÁNTSZ kompatibilis előnye, hogy ha nem mosogatjuk el tökéletesen (mert pl. nem szabad mosószerrel mosogatni, hacsak nem szeretjük a mosószer ízét érezni következő ételünkben), akkor a jelenlegi étel ízharmóniái bekerülhetnek a következő ebéd ízei közé.

Hozzávalóknál a húsból olyat válasszunk, ami lehetőleg nem zöld, és ha finomat akarunk enni, akkor lehetőleg vagy előttünk darálták le, vagy minimum azt állítják róla, hogy húsból van. Aki az otthon darálásra esküszik azoknak rossz hír, hogy akkor a darálót is el kell mosogatni, ami nem feltétlen pozitívum. Legkevesebb mosogatással az jár, ha műanyag tálcás kiszerelésben szerezzük be, hogy miért később kiderül. Tésztából is természetesen az otthon készült a legjobb, de az is sok mosogatással jár. Helyette jobban járunk egy kiló soktojásos kockatésztával.

Ha legalább két sütőlappal rendelkezünk, akkor az egyikben kezdjük el 5 liter vizet melegíteni, míg a másikon egy kevés olajat melegítsünk. Közben el lehet kezdeni a vágódeszkán hámozni, majd szeletelni a hagymát, amit felszeletés után beledobhatunk sülni. Közben a lakásban található fűszerekkel pácoljuk be a húst. Ehhez, ha tálcás kiszerelésben szereztük be a husit, akkor szedjük le az aljáról a papírt, majd szórjuk bele a tálcába a fűszereket és ott gyúrjuk jól bele a húsba. Ha zacskós húst vettünk, akkor megpróbálhatjuk a vágódeszkán ezt eljátszani, de ha nem megy, akkor az egyik lapostányért használjuk erre a célra, ebben az esetben azonban lesz plusz egy mosogatnivalónk.

A hagymát közben néha kavargassuk meg a fakanállal, majd ha úgy néz ki, hogy megpirult borítsuk bele a húst. Ekkor lesz egy kevés időnk, ami alatt a vágódeszkát, valamint a hagyma felvágásához használt kést elmosogathatjuk. A hús tárolásához használt tálcát meg szimplán dobjuk ki.

Mosogatás után feltehetőleg el kell kezdeni a húst fordítgatni, különben az egyik oldala tele lesz szénizotópokkal a másik viszont nyers marad. Harmadik kezünkkel eközben megpróbálhatjuk kinyitni a tészta zacskóját, amit ha sikerül, akkor tartalmát borítsuk bele a már forrásponton lévő vízbe. Ha nincs három kezünk, akkor az első kettővel hagyjuk abba a hús kavargatását addig, amíg a tésztát fel nem sikerül rakni főzni.

Ha mindez megvolt, és a hús megsült, akkor tegyük rá a paradicsomszószt. Legjobb ha nem konzerv szószt veszünk, mert azt még egy külön edénybe (= plusz mosogatnivaló) fel kell higítanunk, hanem ha eleve kicsit higított, dobozos kiszerelésűt választunk. Ezt borítsuk bele a gombával együtt a husiba, majd keverjük jól el. Kb. 10 percig hagyjuk főni.

Közben néha nézzük meg a tészta állapotát, és ha már jó, akkor szűrjük le. Szűrőket nehéz mosogatni az apró lyukak miatt, így jobban járunk, ha az edény tetejével próbáljuk meg a feladatot abszolválni. Ha mégis inkább a szűrőre esküszünk ne aggódjunk, lesz időnk elmosogatni. Közben gyújtsuk be a sütőt, kb. 200 fokra (vagy ha régi panelos gáztűzhelyünk van, akkor 6-os fokozatra)

Eközben feltehetőleg a hús is elkészült. Keverjük össze a tésztával jó alaposan a fakanállal, majd öntsük ketté a két edénybe. Erre tegyünk reszelt sajtot (ha magunknak kell reszelni, akkor érdemes egyből a tetejére reszelni, akkor csak a reszelőt kell elmosogatni). Ha a sütő már felmelegedett, akkor sütőnk méretétől függően csak az egyiket, vagy mindkettőt tegyük bele.

Kb. 20 perc, mire elkészül az étel, ez idő alatt próbáljuk meg elmosogatni az összes felhasznált eszközt. Ennyi időnek elégnek kell lennie mindenre.

20 perc múlva vegyük ki a sütőből az edényt. Elkészültünk. Szükségünk lesz még fejenként egy-egy késre, villára és lapostányérra, hogy kiszedjük az ételt. Persze aki kézzel szeret enni...

Fennmaradt mosogatnivaló: Pataki natúr tál (vagy a helyettesítéséhez használt edények), 2 lapos tánnyér, 2 kés, 2 villa

Szólj hozzá!

Címkék: hús tészta pataki tűzhely sütő

A bejegyzés trackback címe:

https://nemmosogat.blog.hu/api/trackback/id/tr372944040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása